tiistai 21. helmikuuta 2017

KAHDEKSAS RAKENNUSKUUKAUSI JA DIY BETONISET IKKUNALAUDAT


Tammikuussa päästiin kunnolla tekemisen makuun. Asensimme pyöreän ikkunan makuuhuoneen sisäseinään ja levytimme seinän toiseltakin puolelta. Tiivistimme ikkunoiden saumat akryylimassalla ennen kuin aloimme laittaa smyygejä ja ikkunalautoja paikoilleen. 

Halusin ehdottomasti vanhojen kivitalojen tyyliset leveät ikkunalaudat, joten päätin uhmata aikataulua ja tehdä ikkunalaudat betonista. Muottitöihin meni muutama ilta ja valutöihin puoli päivää, mutta oli se sen arvoista. Moni on käynyt ihmettelemässä ikkunalautoja, joten laitetaan työohjeet tännekin.

Jotta ikkunalaudasta saatiin syvempi, ruuvasimme kertopuun seinään kiinni muotin alapinnaksi. Leikkasimme taipuisasta kumimatosta ikkunalaudan paksuisen nauhan, joka aseteltiin muottiin niin, että nurkkiin jäi pyöristykset. Byggmaxista löytyi sopivan ohutta verkkoa, jota oli helppo pätkiä valun raudoitukseksi. Pohjalle siveltiin praimeri ja betoni sekoitettiin säkkitavarasta.

 
Valmiin ikkunalaudan pinta ei tullut niin hyväksi, että se olisi täyttänyt laatuvaatimukseni. Hion ja tasoitan pinnan vielä myöhemmin ja jätän mikrosementtipinnalle tai sitten maalaamme ikkunalaudat kiiltävän valkoisiksi. Reunojen kumimattokaan ei pysynyt reunamuottia vasten täysin suorassa ja pariin kohtaan jäi hiukan aaltoileva reuna, joka täytyy hioa ja tasoittaa myöhemmin.

Ennen tasoitetöitä leikkasimme kipsilevyistä soiroja ikkunasmyygien tasoittamiseksi. Vaahtoliimalla sitten liimasimme kipsilevyt smyygeihin. Vaahtoliima oli aika näppärä tähän tarkoitukseen. Tämän jälkeen tiilitasoitteella nurkkaverkko kulmiin. Smyygit olisi voinut tehdä myös tasoitteella asentamalla suoran laudan ohjuriksi reunaan. Koska kipsilevyä kuitenkin oli hiukan jäänyt, käytin sen mieluummin kuin heitin roskiin. Smyygien jälkeen pääsimme sitten tasoitetöihin ja vihdoin kohti valkeita pintoja.