perjantai 10. kesäkuuta 2016

URAKOITSIJOIDEN VALINTA

Jälleen kerran voi todeta, että rakentamalla pakettitalon olisi päässyt paljon helpommalla. Lukuisia tunteja ollaan käytetty (ja tullaan vielä käyttämäänkin) etsiessä urakoitsijoita, laatiessa tarjouspyyntöjä, vertaillessa tarjouksia ja yhteensovittaessa urakoitsijoiden aikatauluja keskenään. Tähän mennessä ollaan valittu maanrakentaja (Kuljetus H. Viherkoski Oy), paaluttaja (Suomen Teräspaalutus Oy), runkourakoitsija (Rakennus Juhta Oy) ja LVI-urakoitsija (LVI Design Oy).

Maarakentaja aloitti sovitusti heti aloituskokouksen jälkeen ja sai pohjat paaluttajalle etuajassa valmiiksi. Paaluttaja onnistuttiin saamaan parin päivän varoitusajalla paikalle, vaikka paalutus oltiin sovittu myöhäisemmäksi. Homma Suomen Teräspaalutuksen kanssa sujui hienosti ja paalut osuivat oikeille paikoilleen. Maanrakennusurakoitsija on ollut kiireinen näihin aikoihin eikä ollut vapaana paalutuksen jälkeen. Tovi siis jouduttiin odottelemaan tässä välissä.

Meillä oli suunnitelmien viimeistelyjen, liittymien, tarjouspyyntöjen ja oman kodin remppailujen vuoksi kiireitä muutenkin, joten muutaman päivän tauko työmaalla ei meitä haitannut. Mutta aikataulussa oli pysyttävä, kun runkourakoitsijan Rakennus Juhtan kanssa oltiin sovittu aloitus kesäkuun alkuun. Vaikka hiukan jouduimmekin odottamaan maanrakentajaa tontille paalutuksen jälkeen, ei viivytystä tullut kuin päivällä parilla. Juhta otti hienosti kiinni aikataulun ja anturat oli raudoitettu viikonlopun aikana ja raudoitusten katselmus saatiin pidettyä sille varattuna päivänä.

Nyt Juhtan Juhon ja Samin tulosta työmaalle on kulunut viikko ja talon sokkelit on jo valettu. Yhteistyö on sujunut todella hyvin ja kokeneena tekijänä Juho on ollut suurena apuna hankintojen tekemisessä. Nyt viikonloppuna pitäisi meidän itse lyödä eristeet kiinni sokkelin sisäpuolelle ja maata vasten niin maanantaina saadaan ontelolaatat alapohjaksi. Saadaan hiukan tuntumaa työntekoonkin.

Yhteenvetona voisin kiteyttää ohjeeksi niille, jotka aikovat rakentaa: Urakoitsijoita valittaessa kysy suosituksia ja kokemuksia. Sovi urakat niin ettei jää paikkoja, jotka eivät kuulu kenenkään urakkaan. Tee aikataulu urakoitsioiden kanssa yhteistyössä ja sitouta heidät noudattamaan sitä. Suhtaudu omaan työpanokseen raksalla realistisesti. Rakentamisessa riittää itselle ihan varmasti tarpeeksi hommaa, vaikka jättäisitkin raksan työt ammattilaisille.